Ta ansvar for pensjonssparingen din

Av Elisabeth Holvik - 16.feb.2007 @ 17:20
I revidert nasjonalbudsjett i fjor fjernet regjeringen med ett pennestrøk skattefordelen med individuell pensjonsparing. Om lag 107 milliarder kroner har enkeltpersoner i Norge spart gjennom livrente og individuelle pensjonsavtaler (IPA) til nå. Hva skal så de gjøre nå når ordningen ikke lenger er like god? La det stå, eller ta ut pengene og investere enda mer i bolig?

Jeg frykter at om en spør en tilfeldig person på gaten: ”Hei! Sparer du i individuell pensjonsordning? Og hvor mye vil du få utbetalt som pensjonist?” så ville mange kun ha svart med et unnvikende blikk. Jeg tror dessverre det er ganske få som vet hva de vil få utbetalt som pensjonister, og færre vil det bli nå når de fleste bedrifter velger en billig innskuddsbasert pensjonsordning. Sannsynligvis vil mange svare at: ”Tja, jeg har noen forsikringsgreier, men jeg har ikke helt oversikt over hva det vil gi meg eller hvordan det virker”.

Det positive med regjeringens fjerning av skattefordelen ved individuelle pensjonsordninger er at alle former for finanssparing nå sidestilles. Men unntaket er dessverre fortsatt boliginvestering, som står igjen som det eneste subsidierte og skattemotiverte investeringsobjektet i Norge. Rådene fra flere uavhengige økonomirådgivere er derfor nettopp å ta ut pensjonssparingen og investere dem i bolig. At det er svært uheldig å frisleppe vel 40 milliarder kroner i en overopphetet økonomi og i et brennhett boligmarked skal jeg imidlertid la ligge i denne omgang

Livrentens avkastning
Livrente er en langsiktig sparing gjennom et forsikringsselskap. Du sparer over flere år og får utbetalt penger over flere år som eldre. Utfordringen er at det finnes en rekke forskjellige avtaler som kunden av og til ikke forstår mekanismene i.

Livrente med garanti gir deg nå en årlig avkastning på 2,75 prosent. Før kostnader vel og merke. Trekk så fra årlige forvaltningskostnader og inflasjon. Innskuddsrenten i banken i dag er over 3,00 prosent, men rett skal være rett; som et alternativ til høyrentekonto har livrente med garantert avkastning over tid gitt deg noe mer. I alle fall før kostnader. Og det må den også gjøre, for du kan tross alt ikke betale en vaskemaskin fra din livrentekonto.

Som nevnt hadde nordmenn 41 milliarder kroner plassert i individuell livrente ved utgangen av 2006. Finansminister Kristin Halvorsen har bestemt at dette er penger som ikke lenger skal være unntatt formuesbeskatning. Og senere, etter mye rabalder, bestemte hun at du ikke må betale straffeskatt hvis du tar ut hele beløpet, såkalt gjenkjøp. Beholder du livrentesparingen din etter 31. desember 2007 må du betale formueskatt på pengene. Dersom du har formue da. Og det er det jo en del som har.

Penger både her og der
“A billion here and a billion there, and pretty soon you’re talking real money”, er en gjenganger blant de riktig store investorene. Men en prosent her og en prosent der blir faktisk penger til slutt. Særlig hvis avkastningen i utgangspunktet er 2,75 prosent. Får du formueskatt på 1,1 prosent i tillegg til forvaltningsomkostningene og inflasjon blir det ikke være mye igjen å skryte av.

Faktisk kan du risikere at pengene som ble investert gir mindre kjøpekraft når du blir pensjonist siden inflasjonen i snitt bør være lik inflasjonsmålet til Norges Bank på 2,5 prosent. Tror du ikke livrenten din vil gi høyere avkastning enn dagens 2,75 prosent kan du altså heller sette pengene på høyrentekonto, eller investere dem i mer risikable objekter. Oljefondet ønsker for eksempel å øke andelen av aksjer i sin portefølje fra 40 prosent til 60 prosent siden aksjer over tid gir en forventet meravkastning i forhold til rentepapirer.

Derfor er det overraskende når administrerende direktør Trond Gullaksen i rådgivningsselskapet Optimum i Dagens Næringsliv sier at ”å generelt anbefale gjenkjøp av livrenter er useriøst” og at ”dette er rent transaksjonsorientert fra rådgivers side”.  For noen er kanskje fortsatt livrente en passende spareform. Det gir sikkerhet og forutsigbarhet. Men flere enn noen bør seriøst vurdere å flytte disse pengene. Hva du bør investere i avhenger av både tidshorisont og hvor mye risiko du er villig til å ta. Uansett hva du velger, ta ansvar for din egen sparing!

”Rente og rentes rente”, skal Albert Einstein ha svart på spørsmålet om hva som er den sterkeste kraften i universet. Hadde kraften vært sterk nok kunne vi kanskje alle ha lagt oss bakpå som rentenistene gjorde i gode gamle dager.

Avkastningen på individuelle pensjonsordninger gir neppe folk flest den muligheten.  

Kommentarer:
Postet av: Skeptisk

Ett viktig poeng som de fleste kommentatorer ikke ser - men som er helt tydelig: Politikerne fører en svært langsiktig politikk som i heldigste fall gjør oss alle til glattbarberte minstepensjonister gjennom alle mulige slags samordninger, også OTP er et slikt narrespill! Og de borgerlige er ikke filla bedre enn Kristin Halvorsen og Jensemann og den røkla der! FAEN!

17.feb.2007 @ 14:25
Postet av: Feil om livrente !

Du må jo betale formueskatt på livrente fra 1. januar 2007. Runar

17.feb.2007 @ 22:33
Postet av: degli

Luogo molto buon:) Buona fortuna! http://www.usate348.org/degli

19.feb.2007 @ 07:45
Postet av: degli

Luogo molto buon:) Buona fortuna! http://www.usate348.org/degli

19.feb.2007 @ 07:52
Postet av: virgilio

Great site! Good luck to it's owner! http://www.bovso.org/virgilio

23.feb.2007 @ 03:52
Postet av: cavalli

pagine piuttosto informative, piacevoli =) http://www.flryanair.org/cavalli

25.feb.2007 @ 01:00
Postet av: lesbo

Ich fand gute und wichtige Informationen - dir zu danken. http://www.canaxe.org/lesbo

28.feb.2007 @ 10:19

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4241609

Elisabeth Holvik

Elisabeth Holvik er sjeføkonom i Norsk Privatøkonomi, og kommentator for NA24. Hun har tidligere jobbet som sjeføkonom i SEB Merchant Banking, som rådgiver i Norges Bank, konsulent i McKinsey og økonom i Nordea. Holvik trener yoga, og liker å reise - spesielt til Italia og Brasil. Du kan lese kommentarene hennes på NA24.no.

hits